Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Vitamine și minerale » Fier

Fierul, mineralul fără de care nu putem trăi

Publicat în Ce se intampla, Doctore?
Fierul, mineralul fără de care nu putem trăi

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, lipsa de fier în organism reprezintă principala carenţă nutriţională din lume.

O alimentaţie bogată în fier asigură o bună circulaţie sanguină, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Fierul ajută şi la transformarea zahărului din sânge în energie, oferind astfel rezistenţă la efort. Sistemul imunitar şi glanda tiroidă depind şi ele de fier pentru a-şi asigura funcţionarea corectă.

Legenda spune că spanacul ar fi cea mai mai bună sursă de fier,  dar există numeroase alte alimente bogate în acest mineral. Important de precizat este faptul că există două tipuri de fier: hem şi non hem. Fierul hem este cel mai uşor de absorbit în organism şi poate fi găsit în alimente precum carnea de vită, organe, scoici, creveţi şi carne albă. În schimb, fierul non hem este ceva mai greu de asimilat şi se găseşte în principal în plante precum fasole verde, ciuperci,  linte, mazăre, cimbru şi germeni de cereale.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Ce se intampla, Doctore? Sunteți autorul articolului? Credit foto freedigitalphotos.net

Îți mai recomandăm:

Dupa ce ai devenit vegetarian este foarte important sa ai grija de organismul tau. Citește mai mult...

***

Dacă te consideri leneș încearcă să vezi comportamentul că simptom al unei probleme și nu problemă însăși.  Găsește-ți motivația!

Dieta pentru un organism sănătos 1

Dieta pentru un organism sănătos 1


Publicat în Clubul Sanatatii Walmark

O alimentaţie sănătoasă, abordată încă de la cele mai fragede vârste, ne ajută să ne menţinem organismul sănătos, ne dă o bună dispoziţie şi ne menţine tineri atât mental cât şi fizic.

Sănătatea  şi felul în care ne simţim sunt direct influenţate de ceea ce mâncăm. O alimentaţie sănătoasă, abordată încă de la cele mai fragede vârste, ne ajută să ne menţinem organismul sănătos, ne dă o bună dispoziţie şi ne menţine tineri atât mental cât şi fizic. O dietă sănătoasă nu înseamnă înfometare sau privarea de la anumite categorii de alimente.

O dietă sănătoasă trebuie să conţină o varietate cât mai mare de alimente care să asigure un aport crescut de nutrienţi. O dietă bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre alimentare şi acizi graşi de tip omega 3 poate contribui la prevenţia afecţiunilor ficatului, osteoporozei, hipertensiunii, cancerului.

În ultimii ani specialiştii în nutriţie au încercat să definească felul în care alimentaţia ne afectează starea de sănătate şi modul în care putem mânca sănătos în fiecare zi. Astăzi ne putem ghida după piramida nutriţională, piramidă ce ne oferă indicii asupra alimentelor care sunt recomandate a fi consumate zilnic sau de câteva ori pe lună. Astfel, ar trebui să mâncăm mai multe fructe, legume şi cereale integrale şi mai puţină carne, dulciuri şi cereale  rafinate.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Pentru a mânca sănătos avem nevoie de o varietate de ingrediente şi nu întotdeauna ce este gustos este şi sănătos. Citește mai mult...

Conform unui studiu publicat recent, tot ce trebuie să facem este să ţinem cont de lista următoare. Găsește-ți motivația!

Cu ce ne hranim in Postul Pastelui

Cu ce ne hranim in Postul Pastelui


Publicat în Ziare.com

Pentru ca in perioada postului organismul sa nu sufere, trebuie consumate fructe si legume bogate in proteine, asemanatoare proteinelor animale.

Din cele mai vechi timpuri, omul, ca sa se hraneasca, s-a folosit de ciuperci, acest dar minunat al pamantului, cu valori nutritive exceptionale. Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.

Fasolea, atat cea uscata, cat si cea verde, congelata sau conservata, la borcan, contine fier si proteine si este extrem de hranitoare, indiferent cum e gatita.

Varza, cruda sau murata, sub forma de salata sau gatita la cuptor, nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor care tin post, pentru ca aceasta perioada nu trebuie traita ca o pedeapsa.

Nucile sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarea de la ora 11.00 sau pe cea de dupa-amiaza, de la ora 17.00. Nu mancati, insa, mai mult de o mana de nuci pe zi, adica 50 de grame.

Fructele uscate, care la tara nu lipsesc din rezerva de alimente pregatita inca de vara trecuta, aici intrand caisele ori prunele, contin fibre alimentare, minerale si vitamine si potolesc si satisfac nevoia de dulce, care uneori da navala.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

In postul Pastelui, care sta sa inceapa, pestele se poate manca de numai doua ori, pe 25 martie, de Buna Vestire, si in ziua de Florii.  Citește mai mult...

Preferi omleta simpla sau sandviciul cu sunca? Găsește-ți motivația!