Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Povești de succes » Slabeste cu Dr. Walmark

Stiaţi că – Balonarea...

Publicat în Clubul Sanatatii Walmark
Stiaţi că – Balonarea...

Alimente precum fasole, brocoli, conopidă, varză, ceapă sunt cunoscute ca fiind alimente ce provoacă balonare. Deoarece acestea sunt surse bune de fibre, nu este recomandată eliminarea lor din alimentaţie, ci doar consumarea acestora mai rar şi într-o cantitate moderată.

Bulele de dioxid de carbon din băuturile  acidulate (sucuri, apă minerală) pot provoca senzaţia de balonare şi distensie abdominală.

Sorbitoul şi fructoza pot cauza balonare. Acestea sunt des întâlnite în băuturile carbogazoase dietetice ca şi îndulcitori. Evitaţi consumul acestora, mai ales în timpul regimului alimentar.

Alimentele puternic condimentate pot stimula eliberarea de acid gastric care poate provoca iritaţii şi balonare. Se recomandă precauţie în consumul urmatoarelor condimente: mărar, pătrunjel, leuştean, tarhon, piper negru, chili.

Intoleranţa la lactoză produce, de obicei, simptome gastro-intestinale precum gaze, balonare, diaree în aproximativ 30min-1h de la ingerarea produselor lactate sau a produselor care conţin lactoză. Intoleranţa la lactoză reprezintă incapacitatea de a digera lactoza (glucid întâlnit în lapte).

Alimentele cu un conţinut ridicat de sodiu în compoziţie determină retenţia de lichide în organism (o cauză frecventă a balonării). Se recomandă limitarea consumului de sodiu la  1500 mg/zi (aproximativ o linguriţă de sare). Mai puţin sodiu în dieta zilnică, nu numai că împiedică apariţia balonării, dar ajută şi la controlul tensiunii arteriale. Alimente cu un conţinut crescut de sodiu: bacon, cârnaţi, supă la plic, murături, sos de soia, chips-uri.

 Pentru a evita balonarea consumaţi alimente precum: cereale integrale (excepţie persoanele cu boala celiacă), banană, iaurt (excepţie persoanele cu intoleranţă la lactoză), asparagus, ţelină, pepene, papaya, quinoa, ananas, avocado, seminţe de fenicul, usturoi, spanac, cartofi.

Balonarea poate fi determinată şi de afecţiuni precum intestin iritabil, cancer ovarian, diverticuloză, boala celiacă. Dacă balonarea apare frecvent şi este însoţită de  durere se recomandă vizita la medicul specialist.

Aerofagia sau înghiţirea accidentală a aerului este cea mai frecventă cauză a balonării. Acest lucru se întâmplă atunci când mâncăm repede sau în timp ce vorbim la telefon, când bem lichide cu paiul, când mestecăm gumă sau când ne roadem unghiile. Aerul înghiţit accidental se deplasează prin esofag şi rămâne blocat în tractul digestiv, ducând la apariţia balonării.

Ne putem balona şi atunci când avem emoţii puternice. Când suntem stresaţi sau  anxioşi organismul eliberează cortizol şi adrenalină, hormoni care stimulează sistemul digestiv.

Constipaţia  poate fi însoţită şi de balonare. Acestea sunt însa condiţii diferite care necesită tratament specific. Constipaţia reprezintă scăderea frecvenţei scaunului (1-2/săptămână). Balonarea reprezintă mărirea în volum a intestinului, mărire cauzată de gazele care se formează  în urma digestiei.  Balonarea poate duce la disconfort abdominal, umflături, dureri abdominale.

Simeticona este cea mai folosită substanţă în tratamentul balonarii. Aceasta este un ingredient activ inert din punct de vedere fiziologic. Ea acționează prin reducerea tensiunii de suprafață a bulelor de aer aflate în sistemul gastrointestinal, determinându-le să se spargă. Simeticona nu este absorbită în organism și astfel este considerată o substanță foarte sigură. 

Probioticele ajută la restabilirea echilibrului bacterian la nivel intestinal. Acestea ameliorează simptomele gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, simptome ce pot aparea în urma unui dezechilibru al florei intestinale.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Clubul Sanatatii Walmark. Sunteți autorul articolului?

Îți mai recomandăm:

Iată semnele intoleranței la gluten pe care majoritatea le ignoră! Citește mai mult...

***

Câteva lecții de viață extrase de Marc Chernoff din “jurnalul cu inspirație” al bunicii sale, care a murit la vârsta de 90 de ani. Găsește-ți motivația!

Mâncarea sănătoasă nu numai că îți ajută corpul să funcționeze și să arate mai bine, dar are și altfel de efecte benefice, cum ar fi reducerea stresului și a stărilor de anxietate, combaterea oboselii și a insomniilor și sporirea rezistenței fizice.

1. Consumă alimente verzi

Frunzele de un verde închis sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fitonutrienți. Au efecte antiinflamatoare și sunt extraordinare pentru detoxifiere. Mai mult de atât, frunzele verzi îți întăresc și sistemul imunitar.

2. Bea apă călduță cu lămâie

Imediat după ce te-ai trezit, fierbe un ibric de apă potabilă. Stoarce o jumătate de lămâie în ea și consum-o caldă. Aceasta te va ajuta să-ți accelerezi sistemele digestiv și limfatic și te vor ajuta să elimini toxinele din corp. De asemenea, contribuie la detoxifierea ficatului și te energizează, echilibrând nivelul hormonilor și fiind benefice și pentru digestie și eliminarea toxinelor din corp.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Sucurile din legume, verdeţuri şi iarbă de grâu aduc un plus de clorofilă care are un rol esenţial în purificarea sângelui. Citește mai mult...

Potrivit doctorului Oz, sa slabesti poate fi floare la ureche daca ai pusa la punct o strategie pe care sa o respecti orice ar fi. Găsește-ți motivația!

Vitaminele A, D si E din fructe si legume sunt mai bine absorbite cand se consuma si ceva grasimi.

Un studiu de la Universitatea Purdue arata ca nutrientii numiti carotenoide, gasiti in tomate, nu pot fi absorbiti de catre organism asa cum trebuie daca nu sunt consumati alaturi de o sursa de grasime.

Pentru a avea parte de absorbtia perfecta a licopenului continut de rosii, care lupta cu cancerul, consuma aceste legume alaturi de un sfert de avocado, care contine 4 grame de grasimi mononesaturate.

Si vitaminele A, D si E din fructe si legume sunt mai bine absorbite cand se consuma si ceva grasimi.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Vitaminele si nutrientii din legume se absorb in cantitate mai mare daca sunt insotite de grasimi sanatoase. Citește mai mult...

Mihaela Bilic te invata cum sa mananci sanatos pentru a slabi sanatos.  Găsește-ți motivația!