Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Povești de succes » Slabeste cu Dr. Walmark

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Publicat în Clubul Sanatatii Walmark
Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Schimbările extreme în dietă pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv.

Vacanţa este un prilej pentru un program agitat şi pentru mese dezorganizate. Schimbările extreme în dietă (mâncare de tip fast-food, alimente noi, condimente, mese îmbelşugate sau produse cumpărate de la tarabe) pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv. Constipaţia, diareea, indigestia sau arsurile la stomac pot transforma rapid călătoria mult aşteptată într-un coşmar.

Constipaţia călătorului - Constipaţia este un sindrom caracterizat prin eliminarea întârziată a conţinutului intestinal. Aceasta apare cand evacuarea durează mai mult de 40-48 de ore. Constipaţia călătorului apare în principal datorită schimbărilor care au loc în dietă în timpul vacanţelor (lipsa alimentelor bogate în fibre, lipsa lichidelor). Alte cauze pot fi disconfortul provocat de o toaleta nouă (părăsirea confortului de acasa poate determina probleme de relaxare) şi călătoriile lungi (10-12 ore) care pot deregla procesele fiziolocile ale organismului.

Diareea călătorului – este cea mai întâlnită afecţiune care apare în timpul călătoriilor. Este însoţită de crampe abdominale, balonare, ameţeală şi apare ca urmare a infecţiei cu o bacterie (E. Coli, Sallmonela, Shigella). Anual sunt raportate între 20% şi 50% cazuri în rândul celor care călătoresc din ţările dezvoltate spre ţări în curs de dezvoltare (America Latină, Asia, Africa, Orientul Mijlociu).

Indigestia – este o afecţiune care se caracterizează prin dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Indigestia poate apărea în urma consumului ridicat de alimente de tip fast-food, mâncăruri picante, consumul excesiv de alcool, mâncăruri cu un conţinut crescut de grăsimi.

Arsurile retrosternale – reprezintă o afecţiune dureroasă şi neplacută manifestată prin senzaţie de arsură sau căldură în piept. Acest lucru este datorat refluxului  acidului şi sucurilor gastrice în esofag. Cauze: consumul excesiv de alcool, alimentele grase, picante sau acide, anumite medicamente.

Pentru că alimentaţia necorespunzătoare este responsabilă de problemele tractului gastro-intestinal în timpul vacanţei, propunem câteva măsuri de precauţie.

Sfaturi alimentare:

- Menţine orele obişnuite de masă. Încercă pe cât posibil să păstrezi rutina de zi cu zi pentru ca organismul să nu fie supus unor schimbări bruşte. Dacă programul excursiei nu permite acest lucru, asigură-te că ai în geantă un sandviş  sau un fruct pentru a potoli senzaţia de foame.

- Consumă multe lichide. Un nivel optim de hidratare ajută organismul în gestionarea stresului şi ţine departe atât cosntipaţia cât şi diareea. De asemenea este important să eviţi apa de la robinet, băuturile nepasteurizate şi cuburile de gheaţă deoarece acestea pot fi contaminate cu agenţi patogeni.

- Evită alimentele crude. Asigură-te că toată carnea pe care o consumi este bine gătită. Mănâncă numai fructe şi legume crude, în coajă. Nu consuma preparate din peşte decât dacă eşti sigur că au fost gătite corespunzător.

- Păstrează curăţenia mâinilor. Şerveţelele umede pot fi foarte utile atunci când nu ai posibilitatea de a te spăla pe mâini înainte de fiecare gustare.

- Evită excesele alimentare. Porţiile mari de alimente şi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi sunt responsabile de apariţia indigestiei şi arsurilor la stomac.  Totodată este esenţial ca alimentele să fie mestecate pe îndelete.

Alimente recomandate în funcţie de afecţiune:

Constipaţie: alimente bogate în fibre: caise, papaya, piersici, pere, ananas, prune uscate, spanac, broccoli, fasole verde, seminţe de in.

Diaree: ceai de mentă, supă de legume, orez, morcov, brânză de vaci, pâine prăjită, banane, piure de cartofi.

Indigestie: orez, ghimbir, banane, papaya, ceai de tei, mentă. De evitat alimentele acide (roşii, citrice), cafeaua, tutunul.

Arsuri retrosternale: carne fiartă, pâine prajită, orez, griş, biscuiţi, legume fierte, lapte integral, smântână, branzeturi nefermentate, anghinare.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Clubul Sanatatii Walmark. Sunteți autorul articolului?

Îți mai recomandăm:

Eşti frecvent balonată, ai crampe abdominale şi arsurile la stomac sunt ceva obişnuit pentru tine? Anumite condimente, pe care şi tu le foloseşti foarte des la prepararea mâncărurilor, pot să te ajute să scapi de astfel de neplăceri. Citește mai mult...

***

Primul lucru pe care il avem de facut este sa ne organizam. Găsește-ți motivația!

O greutate normală este o condiție obligatorie pentru un trup frumos și sănătos, însă pentru a vă bucura de o formă fizică ideală înseamnă să știți exact în ce parametri să vă încadrați.

Incepand cu varsta de 25 de ani, grasimea corporala incepe sa se acumuleze in cantitati mai mari, iar masa musculara sa scada, ceea ce se traduce printr-o rata metabolica inferioara si o predispozitie accentuata la supraponderabilitate. 

Pentru a reusi sa evaluati corect greutatea normala la fiecare varsta, trebuie sa tineti cont de indicele de masa corporala (IMC) si de procentajul de grasime din organism. Cele doua indicatoare pretioase, evaluate simultan, va ofera o imagine coerenta asupra formei fizice si va avertizeaza daca este momentul sa faceti cateva schimbari in modul de viata.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Lipsa de fier se traduce nu doar prin stari de oboseala, ci si prin scaderea metabolismului.  Citește mai mult...

Kilogramele în plus sunt o povară pentru toată lumea, însă nu trebuie să recurgi la diete drastice care-ţi distrug sănătatea, ci să ai grijă la ceea ce mănânci şi să cunoşti alimentele care topesc grăsimea. Găsește-ți motivația!

Munca poate fi solicitanta, iar oboseala si stresul sunt factori ce pot contribui la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase.

1. Pregateste-ti o salata mare si consistenta pentru pranz
Unul dintre lucrurile care contribuie la acumularea kilogramelor in plus in timpul serviciului il reprezinta mesele in oras.

2. Fa miscare dupa masa de pranz
Cele mai multe companii le ofera angajatilor o pauza de pranz care dureaza o ora. Poti profita de acest timp pentru a face putina miscare. Sedentarismul este una dintre cele mai cunoscute cauze ale obezitatii, iar putin antrenament fizic nu strica nimanui.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Un studiu arata ca in orice moment al anului, 3% dintre angajati sunt in concediu medical din cauza alimentatiei proaste. Citește mai mult...

Obiceiurile sănătoase zilnice, chiar și cele aparent banale, cum ar fi un mic dejun hrănitor sau plimbările regulate, contribuie la o bună funcționare a organismului nostru. Găsește-ți motivația!