Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Povești de succes » Sfaturi

Ianuarie este cea mai potrivită perioadă a anului pentru a începe să ții o nouă dietă, mai ales datorită promisiunilor pe care ți le faci de Anul Nou.

1. Dietele sărace în carbohidrați 
  
 Dacă scazi aportul de carbohidrați, acest lucru te poate ajută să slăbești chiar și fără să restrictionezi prea mult aportul caloric. Este un bun început pentru o dietă de iarnă, dar este important să nu mănânci doar grăsimi și proteine. 
  
 2. Dietele fără carbohidrați 
  
 Această nu este o dietă sănătoasă. Este bine să reduci consumul de carbohidrați, dar întotdeauna este bine să incluzi această grupă alimentară la fiecare masă. 

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Feminis. Sunteți autorul articolului? Credit foto freedigitalphotos.net

Îți mai recomandăm:

Sa renunti la grasimi poate fi intr-adevar o metoda eficienta care sa te ajute sa slabesti numai cu conditia sa reduci si aportul caloric.  Citește mai mult...

***

Adauga 1/2 de lingurita de scortisoara in terciul de ovaz de la micul dejun! Găsește-ți motivația!

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I


Publicat în Clubul Sanatatii Walmark

Schimbările extreme în dietă pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv.

Vacanţa este un prilej pentru un program agitat şi pentru mese dezorganizate. Schimbările extreme în dietă (mâncare de tip fast-food, alimente noi, condimente, mese îmbelşugate sau produse cumpărate de la tarabe) pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv. Constipaţia, diareea, indigestia sau arsurile la stomac pot transforma rapid călătoria mult aşteptată într-un coşmar.

Constipaţia călătorului - Constipaţia este un sindrom caracterizat prin eliminarea întârziată a conţinutului intestinal. Aceasta apare cand evacuarea durează mai mult de 40-48 de ore. Constipaţia călătorului apare în principal datorită schimbărilor care au loc în dietă în timpul vacanţelor (lipsa alimentelor bogate în fibre, lipsa lichidelor). Alte cauze pot fi disconfortul provocat de o toaleta nouă (părăsirea confortului de acasa poate determina probleme de relaxare) şi călătoriile lungi (10-12 ore) care pot deregla procesele fiziolocile ale organismului.

Diareea călătorului – este cea mai întâlnită afecţiune care apare în timpul călătoriilor. Este însoţită de crampe abdominale, balonare, ameţeală şi apare ca urmare a infecţiei cu o bacterie (E. Coli, Sallmonela, Shigella). Anual sunt raportate între 20% şi 50% cazuri în rândul celor care călătoresc din ţările dezvoltate spre ţări în curs de dezvoltare (America Latină, Asia, Africa, Orientul Mijlociu).

Indigestia – este o afecţiune care se caracterizează prin dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Indigestia poate apărea în urma consumului ridicat de alimente de tip fast-food, mâncăruri picante, consumul excesiv de alcool, mâncăruri cu un conţinut crescut de grăsimi.

Arsurile retrosternale – reprezintă o afecţiune dureroasă şi neplacută manifestată prin senzaţie de arsură sau căldură în piept. Acest lucru este datorat refluxului  acidului şi sucurilor gastrice în esofag. Cauze: consumul excesiv de alcool, alimentele grase, picante sau acide, anumite medicamente.

Pentru că alimentaţia necorespunzătoare este responsabilă de problemele tractului gastro-intestinal în timpul vacanţei, propunem câteva măsuri de precauţie.

Sfaturi alimentare:

- Menţine orele obişnuite de masă. Încercă pe cât posibil să păstrezi rutina de zi cu zi pentru ca organismul să nu fie supus unor schimbări bruşte. Dacă programul excursiei nu permite acest lucru, asigură-te că ai în geantă un sandviş  sau un fruct pentru a potoli senzaţia de foame.

- Consumă multe lichide. Un nivel optim de hidratare ajută organismul în gestionarea stresului şi ţine departe atât cosntipaţia cât şi diareea. De asemenea este important să eviţi apa de la robinet, băuturile nepasteurizate şi cuburile de gheaţă deoarece acestea pot fi contaminate cu agenţi patogeni.

- Evită alimentele crude. Asigură-te că toată carnea pe care o consumi este bine gătită. Mănâncă numai fructe şi legume crude, în coajă. Nu consuma preparate din peşte decât dacă eşti sigur că au fost gătite corespunzător.

- Păstrează curăţenia mâinilor. Şerveţelele umede pot fi foarte utile atunci când nu ai posibilitatea de a te spăla pe mâini înainte de fiecare gustare.

- Evită excesele alimentare. Porţiile mari de alimente şi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi sunt responsabile de apariţia indigestiei şi arsurilor la stomac.  Totodată este esenţial ca alimentele să fie mestecate pe îndelete.

Alimente recomandate în funcţie de afecţiune:

Constipaţie: alimente bogate în fibre: caise, papaya, piersici, pere, ananas, prune uscate, spanac, broccoli, fasole verde, seminţe de in.

Diaree: ceai de mentă, supă de legume, orez, morcov, brânză de vaci, pâine prăjită, banane, piure de cartofi.

Indigestie: orez, ghimbir, banane, papaya, ceai de tei, mentă. De evitat alimentele acide (roşii, citrice), cafeaua, tutunul.

Arsuri retrosternale: carne fiartă, pâine prajită, orez, griş, biscuiţi, legume fierte, lapte integral, smântână, branzeturi nefermentate, anghinare.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Eşti frecvent balonată, ai crampe abdominale şi arsurile la stomac sunt ceva obişnuit pentru tine? Anumite condimente, pe care şi tu le foloseşti foarte des la prepararea mâncărurilor, pot să te ajute să scapi de astfel de neplăceri. Citește mai mult...

Ştii toate beneficiile sportului pe de rost, dar nu reuşeşti să te motivezi să faci mişcare?  Găsește-ți motivația!

Foamea patologica este explicata prin lipsa, din organism, a mineralelor, vitaminelor, acizilor grasi esentiali si antioxidantilor.

Ca sa elimini senzatia de foame permanenta este bine sa consumi alimente bogate in minerale, vitamine, acizi grasi esentiali si antioxidanti. Iata si o lista ajutatoare:

Fructele si legumele, de preferat nepreparate termic. Specialistii te sfatuiesc sa alegi, in special, fructele si legumele inchise la culoare – ele contin, in plus, catehine si izoflavone, adica antioxidanti naturali, care lupta impotriva radicalilor liberi. Iata si lista fructelor, care contin antioxidanti: portocala, grapefruit, lamaia, fructele de padure, guava, mango, caisa, piersica. Soia este un aliment ce “taie” pofta de mincare, datorita proteinelor pe care le contine. Tot aceste proteine previn bolile cardio-vasculare si anumite forme de cancer.

Urmareste-o pe Irina Reisler pe Facebook.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Un pumn de migdale contine: 5 g de proteine vegetale, 14 grame de grasimi nesaturate si 4 grame de fibre alimentare. Citește mai mult...

Sportul este o modalitate excelentă de a fi mereu în formă, de a slăbi și a avea un tonus de zile mari, dar hai să recunoaștem, câte dintre noi chiar mergem de 3 ori pe săptămână la sală sau facem 30 de minute de exerciții fizice pe zi? Găsește-ți motivația!