Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Povești de succes » Stil de viata

Nu ai chef să mănânci dimineața? "Ciugulești" în miez de noapte și adormi târziu?

Sindromul se caracterizează prin lipsa de apetit la prima oră și compensarea acestuia pe timp de noapte. Este însoțit de obicei și de tulburări ale somnului. Deși sindromul e controversat în lumea medicală, studii recente arată că persoanele care se alimentează pe timp de noapte prezintă concentrații scăzute de melatonină și leptină. Cauzele declanșării sindromului ar fi următoarele:

Stil de viață nesănătos. Un stil de viață nesănătos, dobândit în perioada adolescenței – mâncatul pe timp de noapte cu ochii în televizor, sau pe timpul pregătirii examenelor – poate deveni un obicei dăunător, dacă nu e corectat de-a lungul anilor.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Click. Sunteți autorul articolului?

Îți mai recomandăm:

Un program neregulat de somn, dar si orele de culcare foarte tarzii, pot influenta greutatea. Citește mai mult...

***

Dupa mesele copioase de Paste e vremea sa treci pe "verdeturi"! Găsește-ți motivația!

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I


Publicat în Clubul Sanatatii Walmark

Schimbările extreme în dietă pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv.

Vacanţa este un prilej pentru un program agitat şi pentru mese dezorganizate. Schimbările extreme în dietă (mâncare de tip fast-food, alimente noi, condimente, mese îmbelşugate sau produse cumpărate de la tarabe) pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv. Constipaţia, diareea, indigestia sau arsurile la stomac pot transforma rapid călătoria mult aşteptată într-un coşmar.

Constipaţia călătorului - Constipaţia este un sindrom caracterizat prin eliminarea întârziată a conţinutului intestinal. Aceasta apare cand evacuarea durează mai mult de 40-48 de ore. Constipaţia călătorului apare în principal datorită schimbărilor care au loc în dietă în timpul vacanţelor (lipsa alimentelor bogate în fibre, lipsa lichidelor). Alte cauze pot fi disconfortul provocat de o toaleta nouă (părăsirea confortului de acasa poate determina probleme de relaxare) şi călătoriile lungi (10-12 ore) care pot deregla procesele fiziolocile ale organismului.

Diareea călătorului – este cea mai întâlnită afecţiune care apare în timpul călătoriilor. Este însoţită de crampe abdominale, balonare, ameţeală şi apare ca urmare a infecţiei cu o bacterie (E. Coli, Sallmonela, Shigella). Anual sunt raportate între 20% şi 50% cazuri în rândul celor care călătoresc din ţările dezvoltate spre ţări în curs de dezvoltare (America Latină, Asia, Africa, Orientul Mijlociu).

Indigestia – este o afecţiune care se caracterizează prin dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Indigestia poate apărea în urma consumului ridicat de alimente de tip fast-food, mâncăruri picante, consumul excesiv de alcool, mâncăruri cu un conţinut crescut de grăsimi.

Arsurile retrosternale – reprezintă o afecţiune dureroasă şi neplacută manifestată prin senzaţie de arsură sau căldură în piept. Acest lucru este datorat refluxului  acidului şi sucurilor gastrice în esofag. Cauze: consumul excesiv de alcool, alimentele grase, picante sau acide, anumite medicamente.

Pentru că alimentaţia necorespunzătoare este responsabilă de problemele tractului gastro-intestinal în timpul vacanţei, propunem câteva măsuri de precauţie.

Sfaturi alimentare:

- Menţine orele obişnuite de masă. Încercă pe cât posibil să păstrezi rutina de zi cu zi pentru ca organismul să nu fie supus unor schimbări bruşte. Dacă programul excursiei nu permite acest lucru, asigură-te că ai în geantă un sandviş  sau un fruct pentru a potoli senzaţia de foame.

- Consumă multe lichide. Un nivel optim de hidratare ajută organismul în gestionarea stresului şi ţine departe atât cosntipaţia cât şi diareea. De asemenea este important să eviţi apa de la robinet, băuturile nepasteurizate şi cuburile de gheaţă deoarece acestea pot fi contaminate cu agenţi patogeni.

- Evită alimentele crude. Asigură-te că toată carnea pe care o consumi este bine gătită. Mănâncă numai fructe şi legume crude, în coajă. Nu consuma preparate din peşte decât dacă eşti sigur că au fost gătite corespunzător.

- Păstrează curăţenia mâinilor. Şerveţelele umede pot fi foarte utile atunci când nu ai posibilitatea de a te spăla pe mâini înainte de fiecare gustare.

- Evită excesele alimentare. Porţiile mari de alimente şi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi sunt responsabile de apariţia indigestiei şi arsurilor la stomac.  Totodată este esenţial ca alimentele să fie mestecate pe îndelete.

Alimente recomandate în funcţie de afecţiune:

Constipaţie: alimente bogate în fibre: caise, papaya, piersici, pere, ananas, prune uscate, spanac, broccoli, fasole verde, seminţe de in.

Diaree: ceai de mentă, supă de legume, orez, morcov, brânză de vaci, pâine prăjită, banane, piure de cartofi.

Indigestie: orez, ghimbir, banane, papaya, ceai de tei, mentă. De evitat alimentele acide (roşii, citrice), cafeaua, tutunul.

Arsuri retrosternale: carne fiartă, pâine prajită, orez, griş, biscuiţi, legume fierte, lapte integral, smântână, branzeturi nefermentate, anghinare.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Eşti frecvent balonată, ai crampe abdominale şi arsurile la stomac sunt ceva obişnuit pentru tine? Anumite condimente, pe care şi tu le foloseşti foarte des la prepararea mâncărurilor, pot să te ajute să scapi de astfel de neplăceri. Citește mai mult...

Programul de detoxifiere de doua zile se bazeaza pe consumul de preparate usoare care stimuleaza digestia si buna functionare a organelor. Găsește-ți motivația!

Când a ieșit la pensie, doamna ELENA PAGU a început să alerge.

Când a ieșit la pensie, doamna ELENA PAGU a început să alerge. Acum are 91 de ani și e campioană mondială.

Trebuie neapărat să faceți cunoștință cu doamna Elena.

35 de ani a lucrat ca asistentă de ocrotire în Satu Mare și Bacău iar apoi de 34 de ani este la pensie, cei mai mulți în București.

În fiecare dimineață, doamna Elena, o femeie slabă cu chipul încrețit, părul alb și ochii albaștri, își face un plan.

Când e încă în pat și afară e încă întuneric, pentru că cel mai probabil e ora șase, se gândește dacă are de spălat sau de făcut mâncare, de mers la cumpărături sau de pus conserve, de plătit facturi sau întreținerea. Nu lenevește în așternuturile albe cu trandafiri roșii, pentru că lenea e cel mai mare pericol al bătrâneții.

Nu-și simte corpul greoi când se ridică de pe saltea, mai ales că în ultimele luni a slăbit aproape 10 kg și a ajuns la 51. O doare doar genunchiul stâng, o durere constantă cu care s-a obișnuit. Uneori, o înțeapă și umărul drept, pe care a dormit toată viața.

De peste 30 de ani, în loc să stea în casă cu televizorul sau cu pisica, iese la alergat.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet. Credit foto Pixabay.com

Îți mai recomandăm:

Valeria Racila von Groningen nu a renuntat nici astazi, la 53 ani, la sport. Citește mai mult...

Intrebarea de pus pe gand azi: Daca trupul tau ar vorbi cu tine, despre ce crezi ca te-ar certa cel mai tare? Găsește-ți motivația!