Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Povești de succes » Stil de viata

Află recomandările lui Valentin pentru un stil de viață sănătos și activ

În toiul celei mai mari ninsori, pe o temperatură serios negativă, un bărbat în tricou și pantaloni scurți își lua bicicleta la subsuori ca să iasă de pe carosabilul înzăpezit.

Cine e omul?

Valentin are 37 de ani, este de profesie inginer, și a creat împreună cu un medic și un psiholog un centru de sănătate profilat pe nutriție și slăbire. Recomandările lui pentru un stil de viață sănătos și activ? Somn regulat, alimentație corectă, mișcare fizică.

La 28 ani avea o vârstă metabolică de 45 de ani: gras, obosit si cu un nivel de insulină foarte mare dimineața: 38 uUI/mL. Practic, era pre-diabetic si călca pe urmele părinților mei diabetici. Și, cu toate acestea, a aflat că predispoziția genetică nu înseamnă că te vei și îmbolnăvi. Contează ce combustibil îi oferi corpului. Mizeriile îți activează predispoziția genetică.

Acum, dimineața are un nivel al insulinei de 7 uUI/mL. Și a realizat acest progres fără medicamente.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Pressone.ro. Sunteți autorul articolului? Credit foto Pixabay.com

Îți mai recomandăm:

O tanara si-a propus sa slabeasca 73 de kilograme dupa ce si-a facut o poza intr-un magazin, in timp ce proba o rochie. Citește mai mult...

***

Printre alimentele periculoase pentru silueta se numara sosurile fara grasime (fat-free) si dulciurile fara zahar (sugar-free). Găsește-ți motivația!

Importanţa fibrelor în dieta zilnică

Importanţa fibrelor în dieta zilnică


Publicat în Clubul Sanatatii Walmark

O dieta bogată în fibre alimentare aduce numeroase beneficii organismului.

O dieta bogată în fibre alimentare aduce numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea aportul zilnic de fibre alimentare este, de cele mai multe ori, cu mult mai mic decât dozele zilnice recomandate.

Fibrele alimentare reprezintă totalitatea componentelor unei plante pe care organismul nu le poate digera. Fibrele pot fi solubile şi insolubile, ambele fiind la fel de importante pentru sănătate, digestie şi pentru prevenirea diabetului, bolilor de inimă, obezităţii şi constipaţiei.

Fibrele solubile – împreuna cu apa formează un gel care dă senzaţia de saţietate şi încetineşte digestia. În acelaşi timp ajută la menţinerea colesterolului şi glicemiei în limite normale. Alimente care conţin fibre solubile: mazăre, fasole, ovăz, citrice, mere, orz.

Fibrele insolubile – acest tip de fibre nu se dizolvă în apa. Fibrele insolubile au un efect prebiotic deoarece ajung în intestin în forma lor originală şi ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice aflate în intestin prevenind astfel constipaţia. Alimente care conţin fibre insolubile: tărâţe de grâu, conopidă, fasole verde, cartofi, nuci.

Conform specialiştilor doza zilnică recomandată de fibre alimentare diferă în funcţie de vârstă şi sex:

- Sub 50 de ani – femei: aprox 25g; bărbaţi: aprox 38g.

- Peste 50 de ani – femei: aprox 20g; bărbaţi: aprox 30g.

Beneficiile fibrelor alimentare:

- previn bolile cardiovasculare – fibrele influenţează absorbţia grăsimilor;

- au rol important în curele de slăbire – dau senzaţie de saţietate, favorizează detoxifierea organismului, au efect laxativ;

- previn apariţia cancerului de colon;

- scad absorbţia de glucoză la nivel intestinal.

Pe lângă beneficiile importante pe care fibrele alimentare le au asupra organismului, acestea au un rol foarte important şi în managementul greutăţii. Studiile arată că o dieta bogată în alimente cu un conţinut ridicat de apa şi fibre alimentare (ex: legume, salată, fructe) conferă senzaţie de saţietate şi aduce organismului un aport scăzut de calorii. În acelaşi timp reglează tranzitul intestinal. În urma unor studii clinice s-au raportat într-o perioadă de 8 saptămâni pierderi în greutate semnificativ mai mari în cazul dietelor bogate în fibre alimentare decat în cazul dietelor cu un conţinut mai scăzut.

Iată câteva idei prin care poţi introduce fibrele alimentare în dieta zilnică:

- consumă cereale integrale dimineaţa;

- înlocuieşte pâinea alba cu cea din făina de grâu integral;

- consumă fructe la fiecare masă;

- fasolea, lintea şi mazărea au un conţinut ridicat în fibre alimentare.

Suplimentele alimentare pe bază de fibre au forme şi arome diferite şi conţin fibre izolate din plante. Fibrele care intră cel mai des în compoziţia suplimentelor alimentare sunt:

Inulina – inulinele sunt un grup de oligozaharide ce conţin fructoză. Inulina este considerată o fibră solubilă care creşte absorbţia calciului în organism şi stabilizează flora intestinală. Inulina poate fi consumată şi de persoanele care suferă de diabet.

Celuloza – previne apariţia constipaţiei şi hemoroizilor, scurtează timpul de contact al substanţelor toxice cu mucosa intestinului prevenind astfel apariţia cancerului de colon, menţine glucoza în limite normale.

Lignina – absoarbe acizii biliari, hidratează organismul şi reglează tranzitul intestinal.

Psyllium – este o plantă care face parte din genul Plantago care conţine aproximativ 70% fibre solubile. Are un conţinut ridicat în vitamine din grupul B, proteine, acid linoleic. Este folosită ca remediu împotriva constipaţiei, ulcerului gastric, diareei şi hemoroizilor.

Pectină din mere – coaja mărului conţine pectină (o fibră solubilă). Pectina întreţine flora intestinală, scade colesterolul şi ajută la curăţarea tractului intestinal.

Fibre din sfecla roşie – au efect laxativ, scad colesterolul şi tensiunea arterială.

Ovăz – are un conţinut ridicat de fibre care au capacitatea de a absorbi grăsimile şi zaharurile. Deoarece au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de lichide, acestea dau senzaţia de saţietate pentru o lungă durată.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Mancati sparanghel, radacina de cicoare, gulie, papadie si fructe pentru a scapa de kilogramele in plus. Citește mai mult...

Ce facem, ne schimbam garderoba? Sau revenim la silueta dinaintea sarbatorilor? Găsește-ți motivația!

Pe când pofta de alimente dulci, sărate sau bogate în grăsimi exprimă o stare de stres cronică şi o alimentaţie dezechilibrată, dorinţa de a consuma carne sau oleaginoase poate semnaliza lipsa unor nutrienţi. Este bine să ţineţi cont de poftele care vă macină pentru că satisfacerea lor poate însemna şi o viaţă mai sănătoasă.

1. Pofta de ciocolată e frecventă mai ales în rândul femeilor şi teoriile care o explică sugerează atât deficienţa de magneziu, cât şi schimbările bruşte de dispoziţie.

2. Pofta de carne poate apărea din cauza gustului său plăcut, dar poate trăda şi o lipsă de proteine, mai ales în urma unor activităţi fizice şi intelectuale intense

3. Pofta de paste sau de pâine poate indica o posibilă depresie. Carbohidraţii ajută la eliberarea serotoninei (hormonul fericirii) în organism, iar o dietă bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi poate duce la schimbări de dispoziţie. Pentru o dietă echilibrată şi sănătoasă, cele mai indicate sunt pastele integrale.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Multe dintre stările și schimbările biologice trăite afectează în mod direct poftele noastre alimentare.  Citește mai mult...

Dacă vrei să fii într-o formă mai bună în 2013, află cum să te apuci de sport şi să te ţii tot anul. Găsește-ți motivația!