Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Stil de viață » Alimentatie echilibrata

Povestea sarmalelor

Publicat în ierburiuitate.wordpress.com
Povestea sarmalelor

Cu toții am auzit de așa zisa origine turcă a sarmalelor, dar realitatea stă un pic altfel.

Sarmaua nu este exclusiv românească, dar nici turcească, bulgărească, croată sau albaneză, așa cum ar susține fiecare apărator al bucătăriei tradiționale din aceste țări balcanice. 

Sarmaua este, însă, un preparat specific sud estului Europei, cu o istorie mai veche decât a oricărui stat sus-menționat și a cărei răspândire depășește cu mult granițele naționale.

Ele sunt menționate în dicționarele vechi, cum este cel al lui Șăineanu (1929) sau Scriban (1939), dar apar și în cartea lui Mihai Lupescu, Bucătăria Țăranului Român, trimisă spre publicare în 1916.

Câte gospodine, atâtea feluri de sarmale, aș spune, și chiar și așa am reușit să pierdem pe drum o mare parte din diversitatea lor.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în ierburiuitate.wordpress.com. Sunteți autorul articolului? Credit foto flickr/diettogopics

Îți mai recomandăm:

Chiar daca suntem in Post, sarmalele pot fi la fel de gustoase.  Citește mai mult...

***

Afla cum sa combati amanarea, factorul care te trage de multe ori inapoi. Găsește-ți motivația!

Cei care consuma mai mult de 2.100 calorii zilnic ajung sa aiba o memorie mai slaba decat cele care au avut o dieta mai cumpatata.

Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 2.100 calorii zilnic ajung, in cele din urma, sa aiba o memorie mai slaba decat cele care au avut o dieta mai cumpatata.

Conform rezultatelor studiului, persoanele care au avut o dieta saraca in calorii, chiar si numai pe perioada batranetii, si-au pastrat mintea limpede si au intarziat considerabil declansarea maladiei Alzheimer.

Cercetatorii americani au analizat obiceiurile alimentare ale unui esantion de 1.200 subiecti cu varste cuprinse intre 70-89 ani, care nu sufereau inca de dementa senila. Pe baza testelor de memorie, a reiesit ca 163 de persoane prezentau probleme de memorie, iar riscul acestei afectiuni era de doua ori mai mare pentru cei care consumau frecvent alimente bogate in calorii.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Bautorii de lapte prezinta un risc de cinci ori mai mic de a pica la testele de memorie si nu numai. Citește mai mult...

Conform unui studiu publicat recent, tot ce trebuie să facem este să ţinem cont de lista următoare. Găsește-ți motivația!

Dintre vegetalele care contin fier, mentionam: fasolea, lintea, cerealele, spanacul, stafidele, branza tofu, urzicile.

Expertii clinicii au stabilit ca hrana zilnica, in cadrul unui regim vegetarian, ar trebui sa fie constituita din 6 parti produse cerealiere, 5 parti alimente bogate in proteine (nuci, legume verzi), 4 parti din alte legume, 2 parti fructe si o parte alimente bogate in grasimi nesaturate.

Daca este adevarat ca omul primitiv era vegetarian, asa cum pretind unii, s-ar putea ca asemenea regim sa ne priiasca si noua.

In ceea ce priveste frunzele, nu consumam decat cateva (salata, urzici, spanac, loboda), fructele de padure rar le vedem, iar radacinile nu le servim decat bine fierte si mai mult pentru aroma lor decat pentru proprietati.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Fereste-te de junk-food. A fi vegetarian nu inseamna sa mananci doar cartofi prajiti! Citește mai mult...

Condimentele nu dau numai savoare mancarii, ci pot fi excelente surse de vitamine. Găsește-ți motivația!