Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Stil de viață » Alimentatie echilibrata

Povestea sarmalelor

Publicat în ierburiuitate.wordpress.com
Povestea sarmalelor

Cu toții am auzit de așa zisa origine turcă a sarmalelor, dar realitatea stă un pic altfel.

Sarmaua nu este exclusiv românească, dar nici turcească, bulgărească, croată sau albaneză, așa cum ar susține fiecare apărator al bucătăriei tradiționale din aceste țări balcanice. 

Sarmaua este, însă, un preparat specific sud estului Europei, cu o istorie mai veche decât a oricărui stat sus-menționat și a cărei răspândire depășește cu mult granițele naționale.

Ele sunt menționate în dicționarele vechi, cum este cel al lui Șăineanu (1929) sau Scriban (1939), dar apar și în cartea lui Mihai Lupescu, Bucătăria Țăranului Român, trimisă spre publicare în 1916.

Câte gospodine, atâtea feluri de sarmale, aș spune, și chiar și așa am reușit să pierdem pe drum o mare parte din diversitatea lor.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în ierburiuitate.wordpress.com. Sunteți autorul articolului? Credit foto flickr/diettogopics

Îți mai recomandăm:

Chiar daca suntem in Post, sarmalele pot fi la fel de gustoase.  Citește mai mult...

***

Incercati doar sa mirositi unele alimente, precum marul, banana sau menta.  Găsește-ți motivația!

10 reguli de aur ale alimentației echilibrate

10 reguli de aur ale alimentației echilibrate


Publicat în ClickPentruFemei.ro

Ți se recomandă de atâtea ori să optezi pentru o alimentație echilibrată, fără să ți se spună exact în ce constă aceasta. Iată regulile de aur pe care trebuie să le urmezi, pentru o viață sănătoasă.

1.     Consumă 5 porții de fructe și legume pe zi. Fructele și legumele îți aduc belșug de vitamine, minerale și fibre. O porție înseamnă 80-100 g fructe sau legume – adică, o roșie medie, un bol de supă, un măr, o mână de fasole verde, 2 caise... Consumă fructele și legumele crude sau gătite, conservate sau congelate, sub formă de compot sau de suc.

2.     Nu uita lactatele: laptele, brânzeturile, iaurturile îți aduc calciu și vitamina D, extrem de importante pentru buna funcționar a sistemului osos, coagularea sângelui, contracția musculară. Consumă lactate la fiecare masă, dar fără exces de unt și de smântână, care conțin multe materii grase, și nici de deserturi pe bază de lapte din comerț, adesea prea grase și prea dulci.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Daca vrei sa mananci in continuare alimentele preferate poti urma "dieta de trei ore". Citește mai mult...

Dacă vrei să fii într-o formă mai bună în 2013, află cum să te apuci de sport şi să te ţii tot anul. Găsește-ți motivația!

Ouale sunt de preferat oricaror alimente la prima ora, cand organismul este vlaguit.

Ouale contin nutrenti si minerale dintre cele mai sanatoase, inclusiv vitamina D, colina si carotenoide (care sunt tot antioxidanti). Abunda in proteine care asigura o stare de satietate de durata (6 grame la un ou mare), acesta fiind de altfel motivul pentru care ouale sunt de preferat oricaror alimente la prima ora, cand organismul este vlaguit.

Deloc de neglijat este si faptul ca doua galbenusuri au de doua ori mai multi antioxidanti decat un mar.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Nutritionistii sustin, faptul ca ouale, sub orice forma merita din plin statutul de cel mai bun mic-dejun.  Citește mai mult...

Incearca sa folosesti din ce in ce mai putin zahar pana cand vei observa ca poti sa consumi ceaiurile si fara zahar.  Găsește-ți motivația!