„Durata medie de viata a unui mancator de carne este de 63 de ani. Eu am aproape 85 si inca muncesc la fel de greu ca dintotdeauna. George Bernard Shaw, 1856-1950”
Asociatia Dietetica Americana si Dieteticienii Canadieni sunt de parere ca „dietele vegetariene bine planificate sunt sanatoase, adecvate din punct de vedere nutritiv si confera beneficii sanatatii atunci cand e vorba de prevenirea si tratamentul anumitor boli”.
Dietele vegane (pur vegetariene) si alte tipuri de diete vegetariene bine planificate sunt potrivite pentru toate stagiile vietii, inclusiv in timpul sarcinii, lactatiei, primilor ani de viata, copilariei si adolescentei.
Dietele vegetariene ofera numeroase beneficii nutritionale, inclusiv niveluri scazute de grasime saturata, colesterol si proteina animala, cat si niveluri mai ridicate de carbohidrati, fibre, magneziu, potasiu, vitamina B si antioxidanti, cum ar fi vitaminele C, E si fotochimicale. S-a aratat ca vegetarienii au un index de masa corporala mai scazut decat non-vegetarienii, cat si rata de deces, din cauza bolilor cardiac ischemice, mai scazuta; de asemenea, vegetarienii au nivelul de colesterol din sange mai scazut, tensiune mai scazuta, rate de hipertensiune, diabet de tip 2, risc de cancer la prostata si colon mai scazut.
Dupa ce se consuma carne, apare o stare de somnolenta, nivelul de energie scade, iar organismul se concentreaza pe prelucrarea alimentelor si uneori chiar pe anihilarea „toxinelor”. Astfel, alimentatia vegetarian devine o optiune complet sanatoasa.
Pentru a avea randament in viata de zi cu zi, organismului trebuie sa i se ofere toate substantele de care are nevoie. Pentru o viata sanatoasa, urmatorii nutrienti sunt fundamentali:
Proteinele - alimentele care le contin: seminte de dovleac, fasole, mazare, seminte de floarea-soarelui, soia, tofu etc.
Calciul - alimentele care il contin: portocale, tofu, smochine uscate, broccoli, varza.
Fierul - alimentele care il contin: seminte de dovleac, fasole, spanac, tarate de grau, linte, soia.
Zincul - alimentele care il contin: fasole, porumb, mazare, alune, unt de arahide, seminte de dovleac, floarea soarelui, cerealele fortificate cu zinc.
Vitamina D - simpla expunere la soare este suficienta pentru a asigura organismului necesarul de vitamina D.
Vitamina B12 - nici un aliment vegetalnu reprezinta o sursa sigura de vitamin B12.
Grasimile - alune, nuci si seminte sau avocado, canola si masline.
Iodul - sarea iodata.
Cu cat alimentatia este mai apropriata de natura, cu atat energia consumata este mai mica. Cand vorbim despre alimentatia naturala, vorbim despre sanatate, echilibru, energie, tinerete, vitalitate, imunitate.
Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.