Radio spacer line
Pornim Happy Radio...
Login

Alimentatie » Alimentatie echilibrata

Povestea sarmalelor

Publicat în ierburiuitate.wordpress.com
Povestea sarmalelor

Cu toții am auzit de așa zisa origine turcă a sarmalelor, dar realitatea stă un pic altfel.

Sarmaua nu este exclusiv românească, dar nici turcească, bulgărească, croată sau albaneză, așa cum ar susține fiecare apărator al bucătăriei tradiționale din aceste țări balcanice. 

Sarmaua este, însă, un preparat specific sud estului Europei, cu o istorie mai veche decât a oricărui stat sus-menționat și a cărei răspândire depășește cu mult granițele naționale.

Ele sunt menționate în dicționarele vechi, cum este cel al lui Șăineanu (1929) sau Scriban (1939), dar apar și în cartea lui Mihai Lupescu, Bucătăria Țăranului Român, trimisă spre publicare în 1916.

Câte gospodine, atâtea feluri de sarmale, aș spune, și chiar și așa am reușit să pierdem pe drum o mare parte din diversitatea lor.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în ierburiuitate.wordpress.com. Sunteți autorul articolului? Credit foto flickr/diettogopics

~
~

Îți mai recomandăm:

Chiar daca suntem in Post, sarmalele pot fi la fel de gustoase.  Citește mai mult...

***

Poti sa ai si tu un abdomen tonifiat daca faci miscare si ai grija ce mananci. Găsește-ți motivația!

Bucură-te de o formă excelentă şi în post. Urmeaza meniul conceput pentru tine si poti sa slabesti 3 kg in 7 zile.

Luni - Mic dejun: două felii de pâine prăjită cu miere, 200 ml suc natural de fructe. Prânz: supă de lobodă, mâncare de praz cu măsline. Cină: salată de crudităţi (salată verde, roşii, ridichi, ceapă verde), tofu.

Marti - Mic dejun: salată de roşii, brânză de soia, două felii de pâine prăjită. Prânz: supă de lobodă, mâncare de praz cu sos de roşii şi măsline. Cină: spanac cu o felie de pâine prăjită, limonadă cu miere.

Miercuri - Mic dejun: salată de fructe. Prânz: supă de lobodă, ciuperci la grătar. Cină: doi cartofi fierţi cu mirodenii (busuioc, rozmarin, curry etc.) şi o salată verde cu o linguriţă de ulei de măsline.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

La micul dejun trebuie sa consumati 200 ml suc natural de mere, o tarta cu fructe si o cafea. Citește mai mult...

Printre alimentele periculoase pentru silueta se numara sosurile fara grasime (fat-free) si dulciurile fara zahar (sugar-free). Găsește-ți motivația!

Legumele si carnea introduse intr-un dispozitiv de fierbere in vapori de apa isi pastreaza nutrientii in stare activa.

Wok-ul - Acest instrument asiatic de gatit a castigat tot mai multi adepti deoarece forma sa permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor, utilizandu-se in acelasi timp o cantitate mica de grasime si necesitand un timp redus de gatire, ceea ce duce la menajarea nutrientilor din alimente.

Oala sub presiune - “Sunt indicate doar cele din oteluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oala, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mancarii si implicit salvarea calitatii alimentelor, in timp ceapa care acopera alimentele, folosita la supe si ciorbe, este extrem de bogata in nutrienti”.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu cărbuni sau prepararea mâncărurilor cu sos. Citește mai mult...

Dr. Oz sustine ca este important sa consumam quinoa, deoarece contine toti cei noua aminoacizi esentiali, fiind o proteina de calitate. Găsește-ți motivația!