Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Alimentatie » Alimentatie echilibrata

Povestea sarmalelor

Publicat în ierburiuitate.wordpress.com
Povestea sarmalelor

Cu toții am auzit de așa zisa origine turcă a sarmalelor, dar realitatea stă un pic altfel.

Sarmaua nu este exclusiv românească, dar nici turcească, bulgărească, croată sau albaneză, așa cum ar susține fiecare apărator al bucătăriei tradiționale din aceste țări balcanice. 

Sarmaua este, însă, un preparat specific sud estului Europei, cu o istorie mai veche decât a oricărui stat sus-menționat și a cărei răspândire depășește cu mult granițele naționale.

Ele sunt menționate în dicționarele vechi, cum este cel al lui Șăineanu (1929) sau Scriban (1939), dar apar și în cartea lui Mihai Lupescu, Bucătăria Țăranului Român, trimisă spre publicare în 1916.

Câte gospodine, atâtea feluri de sarmale, aș spune, și chiar și așa am reușit să pierdem pe drum o mare parte din diversitatea lor.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în ierburiuitate.wordpress.com. Sunteți autorul articolului? Credit foto flickr/diettogopics

Îți mai recomandăm:

Chiar daca suntem in Post, sarmalele pot fi la fel de gustoase.  Citește mai mult...

***

O cură de detoxifiere este utilă pentru a îmbunătăţi digestia şi a accelera procesul de slăbire.  Găsește-ți motivația!

O alimentatie echilibrata se refera si la echilibrul dintre alimentele acide si cele alcaline pe care le consumam.

O alimentatie echilibrata se refera si la echilibrul dintre alimentele acide si cele alcaline pe care le consumam, dar sa evitam si stresul, medicamentele atunci cand nu sunt necesare sau lipsa somului, deoarece toate acestea contribuie la cresterea aciditatii in sange.

In categoria alimentelor acide intra, printre altele, carnea de vita, porc sau miel, slanina, pestele si scoicile, lactate si oua, anumite fructe (mere, caise, struguri, piersici, pere, prune, fructe de padure, portocale), bauturile carbogazoase sau cu cofeina, produsele fast-food, caju, nuci braziliene alune, in timp ce dintre alimentele alcaline se pot aminti legumele, avocado, cereale (orez, mei, kamut, quinoa, spelta, mei), linte, soia, migdale seminte de in, susan, dovleac, floarea soarelui, tofu, lapte de capra.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Într-un mediu alcalin, nu se dezvoltă nicio celulă canceroasă, ele având nevoie de aciditate pentru a crește.  Citește mai mult...

Karl Lagerfeld afirma ca moda este cea mai sanatoasa motivatie pentru a slabi. Găsește-ți motivația!

Ce mancam in sezonul rece

Ce mancam in sezonul rece


Publicat în Femeia

Ca sa nu-ti scada prea mult tonusul, dieta ta de sezon alb trebuie sa respecte formula 50% carbohidrati, 30% grasimi si 20% proteine.

Carbohidrati - Se digera lesne, te energizeaza rapid si, astfel, rezisti mai usor temperaturilor mici! Ia-ti combustibilul atat de necesar din zahar brun, miere, fructe uscate, paste, orez, cartofi, cacao. Nu combina zaharul cu fibre, pentru ca va fi absorbit mai greu.

Grasimi - Se digera mai greu, dar iti reda vigoarea pierduta dupa asimilarea carbohidratilor. Dorinta organismului de a consuma grasimi creste considerabil cand e expus la frig. Margarina, branzeturile, nucile, dar si baconul, in cantitati moderate, te ajuta sa treci mai lin prin iarna.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Sărbătorile de iarnă ne îndeamnă la căldura căminului si la mese îmbelsugate... chiar si pe cei mai sportivi dintre noi. Citește mai mult...

Femeile slabe care reusesc sa se mentina aproximativ la aceeasi greutate nu fac excese culinare foarte des. Găsește-ți motivația!