Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Alimentatie » Alimentatie echilibrata

Hrana românilor acum o sută de ani era diferită faţă de cea de acum.

Mămăliga era un produs de bază în alimentaţia românului, iar carne se mânca ocazional. Pâinea a început să apară tot mai des pe mesele românilor abia de la jumătatea anilor '50 după ce, până atunci, fusese un aliment mai rar folosit. 

Verdeţurile erau omniprezente. Practic, primăvara, cam de când ieşeau urzicile, loboda, ştirul, păstăile, de atunci nu se mai mânca carne decât duminica; în rest, românii, indiferent de zonă, mâncau doar legume, lactate - brânză, cam o dată pe săptămână - unt cu mămăligă.

Bulzul la grătar era foarte des consumat şi apreciat totodată, la care se adăuga tocăniţa de ciuperci, cartofi, fasole iahnie sau “făcăluită”, zacuscă de vinete sau ciuperci.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Adevarul.ro. Sunteți autorul articolului? Credit foto Flickr.com

Îți mai recomandăm:

Una dintre cele mai importante carente in alimentatia romanilor este reprezentata de legume si fructe. Citește mai mult...

***

Oricare ar fi scopurile tale în sala de sport, este important să găsești determinarea de a lucra la parametri maximi în fiecare zi de antrenament. Găsește-ți motivația!

Proteinele reprezinta unul dintre nutrientii esentiali pentru buna functionare a organismului, pe langa carbohidrati si lipide.

1. Cate grame de proteine ar trebui sa consumi zilnic. In medie, alimentatia unui barbat adult trebuie sa contina 50 de grame de proteine pe zi, in timp ce alimentatia unei femei ar trebui sa fie compusa din 46 de grame de proteine.

2. Varianta de meniu ofera 50 de grame de proteine. 85 de grame de pui contin 21 de grame de proteine, doua oua mari au 13 grame de proteine, doua linguri de unt de alune are 8 grame de proteine si inca 220 de mililitri de iaurt iti aduc inca 8 grame de proteine.

5. O dieta bogata in proteine ajuta la slabit. Multe persoane se ingrasa pentru ca mananca prea mult carbohidrati si grasimi si prea putine proteine. Dietele bogate in proteine ajuta la slabit si sunt relativ usor de tinut, caci alimentele proteice ofera o senzatie mai indelungata de satietate, proteinele fiind mai lent digerabile.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Consumul de proteine creste concentratia din sange a hormonului glucagon – antagonistul insulinei.  Citește mai mult...

Dr. Bilic nu neaga ca se poate slabi consumand numai dulciuri.  Găsește-ți motivația!

Cand vine vorba de dieta, toata lumea se pricepe, toata lumea are cate o viziune.

Carnea de porc - Pentru că îl asociem cu alimentele extrem de grele de Crăciun şi pentru că nu ne iese din minte expersia "a mânca precum un porc", carnea acestuia este evitată de foarte multă lume aflată la dietă. Mare greşeală. Carnea slabă de porc (iar acum muşchiul, de pildă, este cu 31% mai slab decât era acum 20 de ani), este o excelentă sursă de proteine, cu beneficii identice cu cele ale cărnii de vită slabă.

Pastele - Decât să le scoatem de tot din alimentaţie, mai bine avem grijă să alegem făina integrală şi să micşorăm porţiile. Studiile sugerează că oamenii care mănâncă regulat produse integrale slăbesc mai uşor şi îşi menţin greutatea mai bine decât cei care nu fac asta. O cercetare recentă spune chiar că cine consumă făină integrală arde mai repede grăsimea abdominală.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Potrivit expertilor, 3 produse "rele" trebuie sa se intoarca in vieţile noastre dietetice. Citește mai mult...

Grasimea care nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra este grasimea din peste.  Găsește-ți motivația!