Radio spacer line
Pornim Happy Radio...
Login

Alimentatie » Alimentatie echilibrata

Am fost vegan pentru o lună

Publicat în Eusuntv.ro
Am fost vegan pentru o lună

Am încercat să fiu vegan pentru o lună și am eșuat lamentabil

Dați-mi voie să vă explic cum s-a întâmplat totul.

Medic fiind, m-am plasat sceptic. Știam că e foarte greu să-ți iei nutrienții doar din legume, semințe, fructe. Cu vitamina B12 e complicată treaba, deoarece se găsește doar în produse de origine animală și-n cele vegane îmbogățite cu B12, dar e discutabilă „îmbogățirea” asta și e nevoie de suplimentare serioasă. Adăugăm calciul, zincul, fierul și lista problemelor crește. Până în momentul începerii exercițiului, știam că omul e un animal omnivor, că strămoșii noștri au fost vânători și pescari, că proteinele diferă din punct de vedere al calității, că unii aminoacizi nu se găsesc în cele mai multe plante, că animalele care consumă carne bat la orice oră în inteligență animalele care consumă doar plante, că există diferențe serioase în creier între specii. Tot m-am înhămat la challenge, ca o curiozitate.

Tot felul de vedete recomandă veganismul, adică evitarea oricărui produs alimentar de origine animală. O fac arătând cum sunt chinuite animalele, cum industria asta distruge planeta. Acestea sunt puncte forte pe care orice vegan ți le aruncă în față și e capabil să vină cu exemple nesfârșite când vrei să-l contrazici.

Am mâncat cereale fără zahăr, cu lapte de cocos sau migdale, fructe de toate felurile, salate, legume la cuptor sau fierte, semințe, supe de linte, tofu. După câteva zile, ne simțeam minunat, chiar părea că ne obișnuiserăm cu totul, eram mai energici ca niciodată. Apoi, dezastru. După două săptămâni, am început să mai avem forță pentru aproape nimic. Eram într-o stare de oboseală generală, fără niciun chef, cu amețeli, cu lentoare, cu tot tacâmul. Mă tot întrebam unde să fie greșeala și dacă nu cumva altceva produce simptomele, fără vreo legătură cu dieta.

N-am găsit nimic. Un vegan are nevoie, ca orice om, de proteine. Cam 0.8 grame per kilogram corp, asta însemnând vreo 60 de grame pe zi pentru mine. Proteinele se găsesc în legume, fructe, semințe, dar în cantități mai mici decât în carne. Semințele sunt cele mai bogate, dar ca să iei 20 de grame de proteine la o masă, îți trebuie o cantitate considerabilă; ele sunt bogate în grăsimi și destul de calorice – dai peste cap intake-ul de calorii și te îngrași negreșit.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Eusuntv.ro. Sunteți autorul articolului? Credit foto Pixabay.com

~
~

Îți mai recomandăm:

Dr. Radulescu revine cu un nou articol după mii de comentarii primite din ambele tabere Citește mai mult...

***

Cand suntem incarcati de emotii negative, consumam alimente bogate in calorii. Găsește-ți motivația!

Va ingrasati si nu stiti de ce?

Va ingrasati si nu stiti de ce?


Publicat în Ce se intampla doctore?

Dieteticienii atrag atentia, in primul rand, asupra capcanelor micului dejun.

Dieteticienii atrag atentia, in primul rand, asupra capcanelor micului dejun. Mergand pe principiul conform caruia dimineata se mananca regeste, iar seara se ciuguleste, multe dintre noi ne burdusim bine farfuriile dimineata, fara sa mai tinem cont de ce urmeaza sa ne ajunga in stomac. Doar e dimineata si avem nevoie de energie! Tot oamenii de stiinta sunt cei care ne atrag atentia asupra faptului ca sarea are un efect similar opiaceelor, provocand un soi de dependenta.

O echipa de cercetatori din Florida a observat ca persoanele dependente de substante narcotice, odata ce au renuntat la acestea au inceput sa consume alimente foarte sarate. Se pare ca sarea nu confera alimentelor un gust mai delicios, ci ne face sa ne simtim mai bine. Mai mult decat atat, participantii la un studiu s-au ingrasat vizibil dupa ce au crescut consumul de sare.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Reluarea la nesfarsit a regimurilor restrictive ne pun sanatatea in pericol. Citește mai mult...

Zaharul ocupa numarul 1 in clasamentul alimentelor extrem de daunatoare pentru organism.  Găsește-ți motivația!

Iaurtul regleaza digestia

Iaurtul regleaza digestia


Publicat în Click

Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce trebuie sa avem zilnic in farfurie.

Iaurturile probiotice contin un adaos de bacterii din speciile lactobacillus si bifidobacterium. Acestea interactioneaza cu flora intestinala si au rol bine definit asupra functionarii tubului digestiv si asupra echilibrului global al organismului.

Soia nu este doar o sursa importanta de proteine, ci are rol de reducere a riscului de boli cardiovasculare, cancer sau osteoporoza.

Carnea de vita este, la randul ei, un aliment functional, un acid gras potential anticancerigen.

“Se numesc alimentele functionale si contin, in plus fata de principiile nutritive de baza, si substante active cu efecte benefice asupra sanatatii. Un dezechilibru al florei intestinale, de exemplu, poate afecta si alte functii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar. De aceea, este indicat sa consumam regulat minimum o portie din produsele lactate care contin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra organismului”.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Care sunt produsele bune pentru organism? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce trebuie să avem zilnic în farfurie. Citește mai mult...

Somnul impreuna cu relaxarea, sunt fundamentale pentru regenerarea organismului. Găsește-ți motivația!