Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Adolescenți » Dulciuri

De ce l-au luat în colimator nutriţioniştii? Şi dacă este atât de rău cum spun ei, de ce este strecurat cu atâta fervoare în cele mai diverse oferte culinare?

De ce se regăseşte în atâtea produse? Simplu ca bună ziua: pentru că este mai ieftin decât zaharoza, zahărul adevărat obţinut din sfeclă sau trestie de zahăr. Cum este obţinut? Amidonul din cereale, grâu sau mălai este descompus în unităţi de glucoză, iar o parte dintre acestea este transformată, apoi, în fructoză - substanţă cu putere de îndulcire net superioară zahărului propriu-zis. Deci: pui mai puţin şi îndulceşte mai mult. În acest duo glucoză-fructoză, cel mai mare duşman al sănătăţii nostre este fructoza.

Care sunt dozele sănătoase? 40-50 g/zi reprezintă "raţia" corectă pentru un adult (copiii vor consuma, se înţelege, mult mai puţin). Prin urmare... consumă maximum 3-4 fructe/zi (30 g de fructoză); un pahar de suc de fructe = un fruct; redu la minimum consumul de alimente industrializate care conţin sirop de glucoză-fructoză sau doar fructoză sau izoglucoză (citeşte cu atenţie eticheta!).

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Unica. Sunteți autorul articolului?

Îți mai recomandăm:

Mai multe studii au raportat efecte adverse ale zaharului alb si ale siropului de porumb cu fructoza. Citește mai mult...

***

Nutritionistii au atras atentia ca cea mai buna solutie este respectarea orei de pranz. Găsește-ți motivația!

Zaharul ocupa numarul 1 in clasamentul alimentelor extrem de daunatoare pentru organism.

“Zaharul, din punctul meu de vedere ar trebui folosit drept condiment, sa il presaram pe diferite preparate. Mai mult, pe acest aliment ar trebui sa existe, ca si in cazul tigarilor, pictograme, pe care sa scrie ”Consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatati", sustine dr. Mihaela Bilic.Margarina are un continut caloric destul de ridicat. “Recomand pacientilor sa manance unt si sa renunte la margarina. Untul contine mai putine grasimi, comparativ cu margarina. In plus, vitaminele A si E se gasesc si in unt”, spune nutritionistul.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

De exemplu ketchup-ul are un continut ridicat de sodiu si zahar. Citește mai mult...

In prima saptamana de dieta trebuie sa renunti la carbohidrati, adica paine, paste fainoase si dulciuri. Găsește-ți motivația!

Dacă mult timp oamenii de ştiinţă erau convinşi că probioticele sunt o soluţie contra alergiilor alimentare, de curând, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia spre prebiotice.

Prebioticele favorizează înmulţirea bacteriilor intestinale ale microflorei normale a intestinului, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecţiile intestinale. 

Mai mult, prebioticele prezintă capacitate adsorbantă, reţinând pe suprafaţa lor diferite substanţe care, astfel, nu se mai absorb de la nivelul intestinului (aşa cum sunt colesterolul, o parte din acizii graşi şi diferite toxine cu potenţial cancerigen).

Prebioticele se găsesc în ceapă, praz, sparanghel, cicoare, gulii, banane, sfeclă, migdale, cereale, soia.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet. Credit foto Pixabay

Îți mai recomandăm:

Procesul de detoxifiere necesită perseverenţă şi disciplină, şi este cheia unui organism sănătos.  Citește mai mult...

Daca vrei sa slabesti si sa fii sanatoasa este esential sa respecti orele de masa. Găsește-ți motivația!