Radio spacer line
Logo small
Pornim Happy Radio...

Adolescenți » Alimentatie copii & adolescenti

Recomandările dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice

Revista Margot: Nu sunteți o susținătoare a dietei vegetariene. Care sunt pericolele pentru un copil hrănit exclusiv în acest mod? Dar pentru o femeie însărcinată?

Simona Tivadar: Nici un medic bine pregătit profesional nu poate fi susținător al unei diete care necesită suplimente artificiale pentru ca „adepții” acesteia să rămână sănătoși. Să nu confundăm totuși dieta vegetariană (ai cărei adepți consumă lactate, brânzeturi, ouă și pește și au nevoie eventual doar de suplimente de fier) cu dieta vegană sau raw-vegană.

Pentru copii și gravide, ultimele două sunt dezastruoase din cauza incapacității lor de a furniza aminoacizii esențiali (din care organismul nostru sintetizează imunoglobulinele necesare unei imunități solide, sintetizează ADN-ul, hormonii, etc) sau suficienți micronutrienți de tipul vitaminelor de grup B (în special B12), fier, etc. Să hrănesti un copil vegan sau raw-vegan dovedește iresponsabilitate și necunoașterea la nivel elementar a fiziologiei și nevoilor corpului uman. Părinții ar trebui să se concentreze pe sursa de proteine animale, iar nu pe cai verzi pe pereți vehiculați pe site-uri și forumuri de către persoane care nu au citit nici măcar un manual școlar de biologie sau de chimie organică. De asemenea ar trebui să se preocupe de echilibrul nutrienților în alimentație și de orarul de administrare al acestora, care trebuie să fie obligatoriu în concordanță cu efortul fizic al copilului.

Revista Margot: Cum se cultivă gustul unui copil pentru ceea ce este sănătos?

Simona Tivadar: Așa cum puii de pisică (sau ai oricărui animal) învață de la părinții lor ce să vâneze și ce să mănânce, exact așa și puiul de om învață de la părinții lui comportamentul alimentar. Dacă părinții nu se așează cu copiii la masă, dacă au obiceiuri proaste (vorbitul la telefon sau privitul la televizor în timpul mesei), dacă în casă nu se gătește, dacă părinții „ciugulesc” și „ronțăie” permanent tot felul de gustări hipercalorice sau beau sucuri și băuturi carbogazoase cu zahăr, apoi și copiii vor face la fel. Iar asta se va întâmpla indiferent cât de mult efort se depune în primii doi-trei ani de viață ai copilului pentru ca el să mănânce corect alimente de calitate. Exemplul personal al părinților și supravegherea discretă a anturajului (grădinița, școala, cercul de prieteni în adolescența sau studenție) sunt cele mai importante mijloace de a evita tulburările de comportament alimentar.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet Publicat în Revistamargot.ro. Sunteți autorul articolului? Credit foto Pixabay.com

Îți mai recomandăm:

România e pe locul doi în Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă Citește mai mult...

***

De exemplu ketchup-ul are un continut ridicat de sodiu si zahar. Găsește-ți motivația!

In medie, ajungem să consumăm până la 60 de kilograme de zahăr pe an, atrag atenţia reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În medie, ajungem să consumăm până la 60 de kilograme de zahăr pe an, atrag atenţia reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. E exagerat!, vine replica firească. Nu şi dacă ne gândim că un pahar de cola conţine aproape zece linguriţe de zahăr. Cel mult 40 grame de zahăr, ceea ce reprezintă echivalentul a opt linguriţe, atât putem consuma pe zi dacă nu vrem să avem probleme de sănătate, ne recomandă nutriţioniştii. Dacă însă ţinem cont că zahărul este adăugat şi în alimente la care nu ne aşteptăm, ajungem să depăşim uşor doza zilnică recomandată.

De aceea, zahărul a ajuns să aibă o reputaţie atât de proastă în ultimele decenii, fiind unul dintre factorii implicaţi în apariţia obezităţii, a aterosclerozei, a bolilor cardiace, a dezechilibrelor hormonale, iar studiile recente arată că dăunează inclusiv creierului şi că grăbeşte procesul de îmbătrânire.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

BMI reprezinta o masurare a greutatii corporale bazata pe inaltime si greutate, care poate fi aplicata atat la barbati, cat si la femei.  Citește mai mult...

Ai impresia că cele două cuvinte "dietă" şi "delicios" se exclud între ele? Găsește-ți motivația!

Nu te poti abtine de la dulciuri?

Nu te poti abtine de la dulciuri?


Publicat în Feminis.ro

Daca incerci sa slabesti infometandu-te, afla ca tot efortul este in zadar.

Mentine nivelul de zahar din sange echilibrat - Poftele iau nastere atunci cand alimentatia din timpul zilei este necorespunzatoare. Sunt de evitat alimentele cu indice glicemic scazut, sa nu sari peste micul dejun si sa consumi proteine pentru a mentine nivelul de glucoza echilibrat. Si cel mai mic dezechilibru duce la instalarea nevoii de a manca gustari nesanatoase si dulciurile cu multe calorii sunt cele preferate.

Atentie la restul alimentatiei - Pentru a nu-ti sacrifica nevoia de dulce, trebuie sa te asiguri ca restul alimentatie este una sanatoasa. Astfel, elimina preparatele fast-food si redu sursele ridicate de grasimi. Consuma cate un mar in fiecare zi, pentru ca este bogat in fibre si iti mentine pentru mult timp senzatia de satietate. Daca nu vei simti nevoia de a manca, atunci cel mai probabil nu vei mai simti nici nevoia de dulce. Este un truc de a pacali poftele si odata cu ele si pe tine, pentru a nu simti nevoia sa mananci.

Acest articol este un rezumat. Citește articolul complet.

Îți mai recomandăm:

Cu cat iti vei nega nevoia de a gusta din acea bucata de ciocolata sau prajitura, cu atat mai mult iti vei dori sa o mananci.  Citește mai mult...

Poti sa-ti faci un sandvis cu humus (pasta de naut), salata verde, ardei rosu, avocado, 1 felie de branza, 2-3 rondele de ceapa.  Găsește-ți motivația!